1) HASTALIĞIN TANIMI
Suç geliri aklama hem ulusal hem de uluslararası düzeyde (dünya çapında) bir ekonomik hastalık türüdür. Bu hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz, ancak minimize edilebilir.
En basit bir ifadeyle "suç gelirinin aklanması", suçtan elde edilen gelirin (paranın) temiz hale getirilmesi sürecidir. Suç geliri aklam sürecinin hemen hemen tüm yönlerinde suçlular mevcuttur. Suçtan elde edilen gelirlerin; Tabiatını, Kaynağını, Yerini, Tahsisini, Hareketini, Haklarını, Mülkiyetini saklama/gizleme suçlular (VİRÜS) için hayati önem arz etmektedir.
Bu süreçte "yasalaştırma dürtüsü" çok büyük bir önem arz etmektedir. Suç gelirlerinin kimliğini gizleme veya saklama, ve resmi makamları aldatma, suç geliri aklayıcıları (VİRÜS) için önemlidir.
2) HASTALIĞIN ORTAYA ÇIKMA (ÇIKIŞ) ALANLARI
Suç geliri aklama, ekonominin her alanında ortaya çıkabilecek bir hastalık niteliğindedir.
Finansal olan ve olmayan alanlarda ortaya çıkan bir ekonomik hastalık türüdür. Suçlular kirli (kara) paranın kaynaklarını gizlemek, biçimini değiştirmek ve bu parayı daha az dikkat çekmesi muhtemel yerlere (ülke ve bölgelere) taşımak suretiyle gerçekleştirir.
Suç geliri aklamanın bir değil birden fazla nedeni vardır.Yüksek miktarda "KÂR" elde edilmesi, ve suç yoluyla elde edilen "gelirlerin/kârların/paraların" kaynağını tehlikeye atmadan kullanması.
Yasa dışı veya suç teşkil eden fiillerden (insan kaçakçılığı, zimmete geçirme, sigorta dolandırıcılığı, rüşvetçilik, uyuşturucu trafiği ve fuhuş vb. gibi suçlar) yasadışı biçimde elde edilen kazançları/kârların kullanmak. Resmi makamları aldatmak suş geliri aklayıcıları için hayati önem arz eder.
Hastalığın tedavisinde veya önlenmesinde, aşağıda belirtilen tüm faktörlerin, eş zamanlı olarak uygulanması gerekmektedir. Hastalığın yaygınlaşmasında ve ölümcül seviyelere ulaşmasında şunlar esas alınmalıdır:
1. Hastalığın önlenmesinde/tedavisinde ulusal ve uluslararası yasa ve düzenlemelerin ayni (eşit) standartlarda olması
2. Hastalığın önlenmesinde/tedavisinde uluslararası iş birliğinin (kordinasyonun) sağlanması
3.Hastalığın önlenmesinde/tedavisinde üst düzey araştırma-ve-geliştirme (bilgi-eğitim-teknoloji) yatırımlarının iyileştirilmesi
4. Hastalığın tedavisi/önlenmesi için toplumsal-bireysel felsefenin iyileştirilmesi
5. Hastalığın önlenmesinde/tedavisinde toplumda yaşayan tüm bireylerin (ekonomik aktörlerin) suç gelirinden elde edilen kazançların olumsuz etkilerine-sonuçlarına inanması.
6. Hastalığın önlenmesinde/tedavisinde toplum içinde yaşayan tüm bireylerin suç gelirlerine bakış açısının iyileştirilmesi
7. Hastalığın önlenmesinde/tedavisinde toplumsal ve bireysel paradoksların ortadan kaldırılması ve bu ekonomik hastalığın minimize edilmesine katkı sağlanması.