24.05.2009

KİRLİ PARA AKLAMA TİPOLOJİLERİ: (ÖRNEK OLAYLAR)

Aşağıda belirtilen örnek olaylar; giriş-araştırma-sonuç üçgeni çerçevesinde ele alınmıştır. Şöyle ki;

1. Tarihi Eser Kaçakçılığı:

Giriş
Araştırma, bir bankada gerçekleştirilen bazı havale işlemlerine istinaden başlatılmıştır.

Araştırma

MASAK tarafından yapılan araştırma ve incelemede; 12 kişiden oluşan bir suç grubu tarafından 300 bin ABD Doları değerinde bir tarihi eserin yasa dışı yollardan yurt dışına kaçırıldığı, satış bedelinin suç grubu üyelerinin ülkemizde açılan banka hesaplarına transfer edildiği tespit edilmiştir.

Olay ile ilgili olarak tarihi eserin kaçırıldığı ülkenin mali istihbarat biriminden tarihi eserin yurt dışında satışı ve Türkiye’ye yapılan para transferleri konusunda bilgi temin edilmiş ve elde edilen bilgilerin Türkiye’de tespit edilen bilgilerle uyumlu olduğu görülmüştür.

Öte yandan yapılan araştırma sırasında, yurt dışından transfer edilen paraların suç geliri olduğu yönünde ciddi emareler olması nedeniyle ilgili banka hesaplarına tedbir konulması sağlanmıştır.

Öncül suçtan (tarihi eser kaçakçılığı) yakalanan sanıklar, banka hesaplarına yurt dışından yapılan transferlerin amacı konusunda makul bir açıklama yapamamışlar, bu paraların kaynağına yönelik herhangi bir bilgi ve belge de ibraz edememişlerdir.

Sonuç

Araştırma sonucunda ülkemizden yurt dışına kaçırılan tarihi eserin 300 bin ABD Doları karşılığında satıldığı ve satış bedelinin 12 kişiden oluşan suç örgütünün Türkiye’deki banka hesaplarına transfer edildiği tespit edilmiştir. Aklama suçunun işlendiği sonucuna varılan bu olayla ilgili olarak, sanıklar hakkında gerekli cezaya çarptırılmaları ve karapara kapsamındaki 300 bin ABD Dolarının müsadere edilmesi talebiyle ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. (Karapara kapsamındaki tutarın bir bölümü ele geçirilemediğinden, buna tekabül eden değerlerin de müsadere edilmesi talebinde bulunulmuştur.)

2. Yasa Dışı Uyuşturucu Ticareti:

Giriş

Araştırma Emniyet makamlarından MASAK’a yapılan bir bildirime dayanılarak başlatılmıştır. Yapılan bildirimde yabancı ülke vatandaşı olan X’in uyuşturucu ticareti yaptığı ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkeye uyuşturucudan elde ettiği gelirleri transfer ettiği belirtilmiştir.

Araştırma

MASAK tarafından yapılan araştırmada, X’in Türkiye’deki 5 adet şirkete ve 8 gerçek kişiye 10 bin ile 150 bin ABD Doları arasında farklı tutarlarda para transfer ettiği tespit edilmiştir. Banka hesaplarına para transfer edilen şirketler ile X arasında mal alım satımı gibi herhangi bir ticari iş ilişkisine, diğer bir ifadeyle transfer edilen paraların kaynağına ilişkin bir bilgiye rastlanmamıştır.

Sonuç

Olayda yer aldığı tespit edilen şirketler ile gerçek kişilerin, uyuşturucu ticaretinden elde edildiği bilinen paraları iktisap ettikleri, paraların bir bölümünün ihracat taahhüt hesaplarının kapatılmasında kullanıldığı ve böylece aklama suçunun oluştuğu belirtilerek ilgili gerçek ve tüzel kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.

3. Yasa Dışı Uyuşturucu Ticareti:

Giriş

Cumhuriyet Savcılığı tarafından MASAK’a intikal ettirilen ve bir Avrupa ülkesinden alınan adli yardım talebinde, uyuşturucu ticareti ile suçlanan 3 kişiye ilişkin bilgilere yer verilmiş, MASAK’ın olayı karapara aklama suçu kapsamında ele alması Cumhuriyet savcılığınca talep edilmiştir. Söz konusu adli yardım talebinde; Bay E. Lokantacı’nın yurt dışında lokanta ve kafeteryalar işlettiği ve aynı zamanda uyuşturucu ticareti işinde organizatör olduğu ve işlettiği lokanta ve kafeteryaları uyuşturucu ticaretinden elde ettiği gelirleri gizlemek için kullandığı, Bay M.Zulacı’nın uyuşturucunun naklinden ve araçlarda gizli bölmelere yerleştirilmesinden sorumlu olduğu, Bay B.Bozdurucu’nun da, elde edilen yasa dışı gelirleri bir başka para birimine dönüştürdüğü bilgileri yer almaktadır.

Araştırma

Yapılan araştırmada öncelikle karapara aklama suçunun işlendiği yönünde ciddi emareler olması nedeniyle sanıkların bankalardaki hesaplarına ve tapu kayıtlarındaki hak ve alacaklar ile gayrimenkullerine tedbir konulması için ilgili Savcılıklardan talepte bulunulmuştur.

Araştırma sonunda; Bay E Lokantacı, M.Zulacı ve B.Bozdurucu’nun yasa dışı uyuşturucu ticareti yaptıkları ve önemli miktarda gelir elde ettikleri, Bay E Lokantacı’nın uyuşturucu gelirlerini gizlemek için lokanta ve kafeteryaları kullandığı, Bay B.Bozdurucu’nun uyuşturucu gelirlerini kaynağından uzaklaştırmak amacıyla bir başka para birimine dönüştürdüğü, Bu üç şahsın ayrıca aklama kasdıyla elde ettikleri suç gelirlerini, Türkiye’deki akrabaları adına açılan banka hesaplarına havale ettikleri, bu gelirlerle gayrimenkul ve taşıt aldıkları, Sanıkların akraba ve yakınlarının da kendilerine havale edilen paraların suçtan elde edilen gelir olduğunu bildikleri tespit edilir.

Sonuç

Her üç sanık ile, sorumlu akraba ve yakınları hakkında karapara aklama suçunu işledikleri sonucuna varılmış ve durum Savcılığa intikal ettirilmiştir.

4. Devletten Haksız Vergi İadesi Alınması:

Giriş

Vergi idaresi yetkilileri tarafından yapılan bir vergi incelemesinde, 1990’lı yılların ikinci yarısında bazı kişilerin, kurdukları şirketler yoluyla devletten önemli tutarlarda haksız vergi iadesi aldıkları tespit edilmiş ve konunun karapara aklama suçu bakımından araştırılması için durum MASAK’a iletilmiştir.

Araştırma

MASAK tarafından yapılan araştırma ve incelemede üç kişiden oluşan bir hayali ihracat organizasyonunun devletten haksız KDV alınması suçunu işledikleri tespit edilmiştir. Olayda organizasyon üyelerinden Bay S.Faturacı, bir başka şehirde bulunan ihracatçı firmalara sahte fatura sağlamakta ve bu firmaların haksız KDV iadesi almalarını temin etmekte, ayrıca sahte faturaların alındığı çeşitli firmalara yapılan komisyon ödemelerine aracılık etmektedir. Bu işlemlerden elde ettiği geliri ise bir yakını üzerine açılan banka hesabına yatırmaktadır.

Organizasyonun bir diğer üyesi olan Bay M.Aklar, sahibi ve yöneticisi olduğu şirketler aracılığıyla elde edilen haksız KDV’nin gerçek mahiyetini gizlemek maksadıyla, kendisi, aile fertleri ve çalışanları üzerine banka hesapları açmakta ve parayı bu hesaplar üzerinde dolaştırdıktan sonra kendisi ve aile fertleri üzerine çeşitli malvarlığı edinmektedir.Bay T.İade ise organizasyon kapsamında faaliyet gösteren şirketlerin mali müşavirliğini yapmakta, ihracatçı şirketlere sahte fatura bulmakta ve bunun karşılığında komisyon almaktadır. Elde ettiği gelirle ise eşi üzerine gayrimenkul satın almıştır.

Sonuç

Devletten haksız KDV iadesi aldıkları ve bu yolla karapara elde ettikleri anlaşılan organizasyon üyelerinin, söz konusu karaparayı aile fertleri ve çalışanlarına ait banka hesaplarında çeşitli transfer işlemine tabi tuttukları ve menkul ve gayrimenkul malvarlığı edinerek akladıkları tespit edilmiş ve haklarında Savcılığı suç duyurusunda bulunulmuştur.

5. Baskı ve Korkutma Yoluyla Gelir Elde Etme:

Giriş

Suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturan bir grup, çeşitli tarihlerde baskı ve korkutma yoluyla 6 kişiden 10 bin YTL, iki adet senet ve 1 adet otomobil elde etmişlerdir. Konu karapara aklama yönünden araştırılmak üzere MASAK’a intikal ettirilmiştir.

Araştırma

Yapılan araştırmada grup üyelerinin elde ettikleri nakit paranın bir bölümünü aralarında paylaştıkları, nakit paranın kalan bölümü, iki adet senedi ve otomobili ise teminat göstererek grup adına yeni bir otomobil satın aldıkları tespit edilmiştir.

Sonuç

Baskı ve korkutma yoluyla elde ettikleri nakit, senet ve otomobil şeklindeki karaparayı teminat göstermek suretiyle yeni bir otomobil alarak akladıkları belirlenen grup üyeleri hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.

Kaynak: masak.gov.tr