18.01.2010

SUÇ GELİRLERİNİ AKLAMA DÖNGÜSÜ: SUÇ ÜÇGENİ

Suç gelirlerini aklama çoğunlukla genel olarak birbirinden ayrılması zor karmaşık bir dizi işlem içerir. Ancak, üç aşamayı genel olarak ayırt edebiliriz:

1. Yerleştirme:

Yasadışı faaliyetlerden elde edilen gelirlerin fiziksel olarak elden çıkarılması. Bu ilk aşamada, suç gelirlerini aklayıcı, yasadışı yollarla elde ettiği kazancı mali sisteme sokar. Bu genellikle, paranın hem yurt içi hem de uluslararası finansal kuruluşlar, kumarhaneler, dükkanlar, döviz büroları ve diğer işletmeler aracılığıyla sirkülasyona sokulması ile gerçekleştirilir. Bu aşama şu işlemleri içerebilir:

a. Yüksek tutarlardaki nakdin küçük meblağlara bölünmesi ve bunların doğrudan bir banka hesabına yatırılması.

b. Nakdin yabancı finansal kuruluşlara yatırılmak üzere veya çek veya banka havalesi yoluyla ödeme yapılacak şekilde yeniden satılabilecek sanat eseri ve kıymetli metaller ve taşlar gibi yüksek değerli mallar almak üzere yurt dışına taşınması.

2. Ayrıştırma:

Yasadışı kazancın kaynağını gizleme amacı taşıyan mali işlemlere ayrıştırılarak ayrılması. Bu aşama suç yoluyla elde edilen kazancın bir başka biçime dönüştürülmesi ve paranın denetleme yolunun, kaynağının ve mülkiyetinin gizlenmesi için karmaşık finansal işlemlere ayrıştırılmasını içerir.

Bu aşama şu işlemleri içerebilir:

a. Yatırılan nakdin bir hesaptan diğer hesaba elektronik transferi

b. Yatırılan nakdin parasal enstrümanlara (örn. seyahat çekleri) dönüştürülmesi

c. Yüksek değerli malların ve parasal araçların alınıp satılması

d. Gayrimenkule ve kanuni işletmelere yatırım yapılması.

e. Genellikle offshore cennetlerinde kayıtlı olan tabela bankaların ve elektronik transferlerin kullanımı.

3. Bütünleştirme:

Yasadışı kazancı ekonomiye normal ticari para gibi yeniden sokarak söz konusu kazanca yasallık getirme. Suç gelirlerini aklama sürecindeki üçüncü ve son aşama aklanan kazanca yasallık kazandırmak için tekrar ekonomiye sokulmasını içerir. Bütünleştirme aşamasında, yasal ve yasadışı kazancı ayırt etmek son derece zordur. Aklayıcı parayı gayrimenkul, lüks varlıklar veya ticari teşebbüslere yatırmayı seçebilir.