15.02.2010

SUÇ GELİRİ AKLAMA YÖNTEMİ: KREDİ KARTI ENDÜSTRİSİ

Banka dışı finansal kuruluşlar, kredi kartı endüstrisi, suç gelirli aklamak için önemli bir alandır. Kredi kartı hesaplarının suç gelirlerinin aklanmasının ilk yerleştirme safhasında kullanılması pek muhtemel değildir, zira endüstri genellikle nakit ödemeleri kısıtlamaktadır. Bunların daha çok ayrıştırma veya bütünleştirme safhalarında kullanılması muhtemeldir.

Kredi kartı endüstrisi şunları içerir:

■ Üye bankaları banka kartı çıkarmaları ve tüccarlara bu kartları kabul etme yetkisi vermeleri veya her ikisi için lisanslandıran American Express, MasterCard ve VISA gibi kredi kartı kuruluşları.

■ Potansiyel müşterileri bulan ve kredi kartları çıkaran amir bankalar;

■ Kredi kartlarını kabul eden tüccarlar için işlemleri gerçekleştiren alıcı bankalar;

■ Ve bankalar için işlem gerçekleştirme ve diğer kredi kartı ile ilgili hizmetleri sağlamak için amir veya istihsal bankalar ile sözleşme imzalayan üçüncü şahıs işlemcileri.

Örnek:
Suç geliri aklayıcı olan Josh, bankacılık sistemine bir şekilde sokmuş olduğu kirli paraları kullanarak kredi kartına ön ödeme yapar ve böylece hesabında bir kredi bakiyesi yaratır. Josh daha sonra fonların kaynağını daha fazla gizlemesine olanak tanıyan bir kredi geri ödemesi talep eder, buna da ayrıştırma safhası denir. Josh daha sonra yeni satın aldığı mutfak dolabı için gelen kredi kartı faturasını ödemek için banka hesabına yatırdığı kirli parayı kullanır. Bu şekilde, yasadışı kazançlarını mali sisteme entegre etmiş olur.

Bir banka bir kredi kartı hesabı için bir çek ödemesi aldığında, paranın sisteme nasıl girildiğini ve bu paranın kaynağının ne olduğunu bulmak çok güçtür. Bir suç geliri aklayıcısı, başka bir kuruluşa para yatırma olanağına sahipse, kolaylıkla bir kredi kartı edinebilir.

Suç geliri aklayıcısı ayrıca, offshore bankalardaki hesaplara yasadışı yollarla kazanılmış paraları yatırabilir ve daha sonra offshore hesap ile bağlantılı kredi kartlarını ve bankamatikleri kullanarak bu paralara erişebilir. Buna alternatif olarak, nakdi bir ülkeden gevşek bir mevzuat denetlemesine sahip bir offshore ülkeye kaçırabilir, nakdi offshore bankalara yatırabilir ve –tekrar – kredi kartlarını veya bankamatikleri kullanarak yasadışı yollarla kazandığı paralara erişebilir.

Kredi Kartları İle Gerçekleştirilen Suç Gelirlerini Aklamanın Boyutu Bilinmiyor” adlı 2002 Raporunda, Birleşik Devletler’in kongre gözlemcisi olan ABD Hükümet Sorumluluk Ofisi, kredi kartlarını kullanarak varsayımsal suç geliri aklama senaryoları sunmuştur. İşte bunlardan biri: “Suç geliri aklayıcıları ABD’de yasadışı faaliyetleri için bir “paravan” olarak yasadışı bir işyeri kurarlar. ABD merkezli bir bankada bir banka hesabı açarlar ve “paravan” şirket adına kredi kartları ve ATM kartları alırlar. Yasadışı faaliyetlerinden elde ettikleri fonlar BirleşikDevletler’deki banka hesabına yatırılır.

ABD merkezli bankalarının şubeleri bulunan başka bir ülkede ise kredi kartlarını ve ATM kartlarını kullanarak ABD banka hesabından para çekerler. Para ABD’de bulunan suç ortaklarından biri tarafından yatırılır ve kredi kartı borcunu ödemek ve hatta kredi kartına avans ödemesi yapmak için transfer edilir. Bankanın çevrimiçi hizmetleri fonları çek ve kredi kartı hesapları arasında aktarma imkanı sunar.