9.02.2010

SUÇ GELİRİ AKLAMA YÖNTEMİ: AKTARMALI MUHABİR HESAPLAR

Bazı muhabir ilişkilerinde, yabancı bankanın yerel müşterilerinin yabancı bankanın ABD muhabir hesabı aracılığıyla elektronik transferler, hesaptan para çekiş ve çek hesapları bulundurma dahil kendi işlemlerini gerçekleştirmesine izin verilir. Bu düzenlemelere aktarmalı muhabir hesaplar (AMH) adı verilir.

Bu hesaplar genellikle şahıslar, ticari işletmeler, finans şirketleri, döviz büroları ya da casas de cambio’lar ve hatta diğer yabancı bankalar gibi hemen hemen sayısız alt hesap sahibine sahiptirler. “Alt hesap sahiplerine” sunulan hizmetler ve AMH’lerin şartları yerel ve yabancı bankalar arasında imza altına alınan sözleşmede belirtilir.

Yabancı bankalar adına açılan AMH genellikle bankanın hesap numarası ve yabancı bankanın müşterisinin hesabı olan alt hesabı tespit etmek için kullanılan sayısal bir kod ile kodlanan çeklere sahiptir. Fakat bu durum her zaman geçerli değildir. Bazen, alt hesap sahiplerinin kimliği yerel bankaya açıklanmaz.

Yerel bankanın suç gelirlerini aklama savunmalarını tehdit edebilecek AMH ilişkisi unsurları şunları içerir:

■ Zayıf banka denetlemesi veya denetleme bulunmayan ve zayıf lisanslandırma yasaları bulunan offshore finansal hizmet sektörlerinde lisanslandırılmış yabancı kuruluşlarda olan AMH’ler

■ Yerel bankanın yabancı bankayı kendi müşterisi olarak ele aldığı ve yabancı bankanın müşterilerine Müşterini Tanı politikalarını ve prosedürlerini uygulamadığı AMH düzenlemeleri,

■ Alt hesap sahiplerinin para yatırma ve çekme imtiyazlarına sahip olduğu AMH düzenlemeleri

■ Yabancı bankanın denetlemeye tabi tutulmaksızın bir şube olarak aynı hizmetleri sunmasına izin verebilecek, yabancı bankanın bir bağlı kuruluşu, temsilcisi veya diğer yerel ofisleri ile bağlantılı olarak kullanılan AMH’ler.

Örnek:
Birçok uzman tarafından vergi ve suç gelirlerini aklama cenneti olarak kabul edilen Vanuatu Güney Pasifik adası tarafından lisanslandırılmış bir banka olan Lombard Bankası Miami’de American Express Bank’ta bir aktarmalı muhabir hesap (AMH) açtı. Vanuatu bankası Orta Amerikalı müşterilerine American Express Bank International’da bulunan aktarmalı muhabir hesabı yoluyla hemen hemen tüm bankacılık hizmetlerini arz etti.

Müşterilere, Lombard’ın aktarmalı muhabir  hesabına para yatırabilecekleri/çekebilecekleri çek defterleri verildi. Lombard’a hesap üzerinde birden fazla yetkili imzaya sahip olması izni verildi. Lombard müşterilerinin AEBI ile hiç bir ilişkisi olmadı. Alt hesap sahipleri dört Orta Amerika ülkesindeki Lombard temsilcilerine nakit mevduatlar getirebileceklerdi.

Lombard kuryeleri nakdi, AEBI’de bulunan aktarmalı muhabir hesaba yatırılmak üzere Miami şubeleri olan Lombard Credit Corportation’a taşıyacaklardı. Lombard müşterileri aynı zamanda AEBI ile aynı binada bulunan Miami’deki Lombard ofisine de nakit getiriyorlardı. Bu nakit de AEB’deki aktarmalı muhabir hesaba yatırıldı.

Haziran 1993’e kadar iki yıl boyunca, Lombard’ın Miami şubesi tarafından 104 defada 200,000 $ nakit alındı. Bu sınırlı sonuçlara sahip küçük örnek, aktarmalı hesaplarda gizli olan tehlikeler hakkında bankacılara bir uyarı olarak kullanılabilir.