9.02.2010

SUÇ GELİRİ AKLAMA YÖNTEMİ: KONSANTRASYON HESAPLARI

Konsantrasyon hesapları genellikle aynı gün içerisinde bankadaki çoklu veya bireysel müşteri işlemlerinin işlenmesini ve tediyesini kolaylaştırmak için tesis edilmiş iç hesaplardır.

Bu hesaplar aynı zamanda özel kullanım, tanıtım, tediye, süspan, gün içi, sweep veya tahsilat hesapları olarak da bilinir.

Konsantrasyon hesapları sıklıkla özel bankacılık, trust ve saklama hesapları, fon transfercileri ve uluslararası şubelerle olan işlemleri kolaylaştırmak için kullanılır.

Örnek:
Peru eski Başkanı Alberto Fujimori’nin eski casusu ve sağ kolu Vladimiro Montesinos, New York Bankası’nda kendi adına açılmış ve Peru’nun istihbarat şefi olarak çalışırken rüşvet gönderdiği kişilere para aktarma için kullandığı bir “konsantrasyon hesabı” da dahil olmak üzere üzere en az iki hesabı bulunmaktaydı.

Müşterinin adı, işlem miktarı ve hesap numarası gibi müşteriyi tanımlayan bilgilerin finansal işlemden ayrılması durumunda konsantrasyon hesaplarında suç gelirlerini aklama riski ortaya çıkabilir. Ayrılma durumunda, denetleme yolu kaybedilir ve hesaplar kötüye kullanılabilir veya yanlış biçimde yönetilebilir.

Konsantrasyon hesabı kullanan bankaların bu hesapların operasyonlarını ve kayıtlarını kapsayan yeterli politikaları, prosedürleri ve süreçleri uygulaması gerekir.

Bu hesaplar için bir takım suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi uygulamalarına aşağıda verilmiştir.

■ Defteri kebir etiketleri üzerinde çift imza gerekliliği.

■ Konsantrasyon hesaplarına doğrudan müşteri erişiminin yasaklanması.

■ Müşterinin hesap özetlerindeki müşteri işlemlerinin tutulması.

■ Müşterinin konsantrasyon hesaplar hakkında bilgi sahibi olmasının veya çalışanlarını hesaplar yoluyla işlemler gerçekleştirmek için yönlendirmelerinin önlenmesi.

■ Uygun işlem ve müşteri tanımlama bilgileri tutulması.

■ İşlemlerden bağımsız bir kişi tarafından hesapların sık sık mutabakatı.

■ Tutarsızlıkların zamanında belirlenmesi sürecinin oturtulması.

■ Yinelenen müşteri adlarının tespiti.